Emzirme döneminde anne ve dünyaya gözlerini açan bebeğin beslenmeleri oldukça önemlidir. Bebek tüm gereksinimlerini anne sütünden alacaktır bu sebeple süt kalitesi oldukça iyi olmalıdır. Süt kalitesinin ve miktarının iyi olması için annenin çeşitli, dengeli ve yeterli beslenmesi gerekmektedir.
Emziren Anneler Nasıl Beslenmeli?
Anne emzirme sürecinde süt üretimi için 300-500 kkal normal gereksinimlerine ek olarak almalıdır. Böylece hem kendi ihtiyaçlarını karşılar hem de bebeği için ürettiği sütün miktarında ve içerik kalitesinde azalma olmaz.
Peki emziren anne bu süreçte nasıl beslenmeli? Hangi noktalara dikkat etmeli? Sizler için hazırlamış olduğumuz 10 harika beslenme önerisini öğrenmek için okumaya başlayabilirsiniz.
- Sıvı Tüketimini Artırın
Anne sütünün %80-87’si sudan oluşmaktadır. Süt miktarının yeterli üretilmesi ve hacim olarak da yeterli olması için en az 3 litre su tüketilmelidir. Ayrıca bitki çayları, şekersiz kompostolar veya meyve tüketemeyenler için taze sıkılmış meyve suları tüketilebilir.
- Hayvansal ve Bitkisel Protein Kaynakları Tüketin
Hayvansal Kaynak:
Haftada 2 gün mevsimine uygun ızgara balık tüketin. İçeriğindeki omega-3 bebeğinizin ve sizin beyin gelişiminize katkıda bulunur ve ayrıca kaliteli protein alırsınız. Somon, levrek, hamsi, karides gibi su ürünlerinde cıva oranları düşük olduğu için güvenli bir şekilde tüketilebilir.
Her gün yumurta tüketin. Kaliteli ve sindirim oranı en yüksek protein kaynağıdır. Ayrıca hem doygunluk sağlar hem de bebeğinizin beyin gelişimine katkıda bulunur.
Tavuk, hindi eti kaliteli protein kaynağıdır. Demir içerikleri yüksektir. Sote, haşlama, ızgara şeklinde tüketilmesi önerilir.
Kırmızı et B12, demir ve kaliteli protein içeriği yüksek bir et grubudur. Haftada 2-3 defa tüketilmesi önerilir.
Bitkisel Kaynak:
Barbunya, kuru fasulye, nohut, börülce, yeşil/kırmızı mercimek, soya bitkisel protein kaynaklarındandır. İçeriğindeki çeşitli aminoasitler, vitamin ve minerallerle anne sağlığı ve süt içeriğine önemli katkıları vardır. İçerisindeki demirin daha iyi kullanılabilmesi için C vitamini içeriği yüksek sebzelerle tüketilmesi önerilir.
- Taze Sebze ve Meyve Tüketin
Demir, kalsiyum, folik asit kaynağı olarak ıspanak, dereotu, pazı, maydanoz, marul, tere gibi yeşillikler
Beta karoten içeriği ile anne sütünü zenginleştiren ve süt oluşumunu destekleyen havuç
- Bitkisel Yağlar ve Yağlı Tohumlar Kullanın
Doymamış yağlar kalp sağlığı ve damar sistemi açısından daha faydalıdır. Yemeklerde zeytinyağı kullanmak kötü kolesterolü azaltır. Ayçiçek yağı, keten tohumu yağı, avokado, fındık yağı belirli miktarlarda önerilebilir.
Kuyruk yağı, margarin, iç yağı, tereyağı kullanımından kaçınılmalıdır.
Çiğ kuruyemişler zengin vitamin mineral içerikleriyle beslenmenin önemli bir parçasıdır. Ayrıca doygunluğu artırır, kan şekerini stabilize eder ve kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Günde bir küçük avuç önerilir.
- Gaz Yapıcı Yiyecekleri Belirleyin ve Bir Süre Uzak Durun
Kurubaklagiller, soğan, sarımsak, brokoli, lahana, karnabahar, acı baharatlar hem anne sütünün tadını değiştirebilir hem de gaz yapabilir. Bu sebeple bu besinler denenerek beslenmeye eklenmelidir. Aksi takdirde hem bebeğiniz hem de sizin için problem oluşturabilir.
- Süt ve Süt Ürünlerini Beslenmenize Ekleyin
İntolerans veya alerjiniz yoksa süt, yoğurt, ayran, cacık, kefir tüketebilirsiniz. Böylece protein, mineral ve vitamin desteği sağlamış olursunuz.
Probiyotik içeriği yüksek olan yoğurt ve kefir tüketimi anne bağırsak mikrobiyotasını düzenler.
- Bitki Çayları İçin
Rezene, fitoöstrojen maddeler içerir ve süt kanallarının daha verimli çalışmasını sağlar. Bir günde 2 fincan tüketilebilir. Isırgan otu, fesleğen, biberiye çayı annenin rahatlamasını ve süt miktarının artmasını sağlar.
- Vitamin ve Mineral Takviyeleri Kullanın
Gebelik sürecinde ek olarak aldığınız bazı takviye ürünlerini doğum sonrasında da bir süre devam ettirmelisiniz. Doktorunuz bu konuda sizlere gerekli miktar ve bilgiyi verecektir.
- Kaliteli Karbonhidratlar Kullanın
Yulaf, anne sütünün artıran tahıllardandır. Yüksek miktarda demir içerir ve sütün artmasını sağlar. Tam tahıllı buğday, kara buğday, siyez gibi tahıl kaynakları içeriğindeki vitamin mineraller, aminoasit örüntüsü ile süt kalitenizi artırır. Tatlı krizlerini önler.
- Kafein Tüketimini Sınırlayın
1-2 fincan kadar kahve tüketimi anne ve bebek sağlığı için faydalı ve yeterlidir. Kafeine duyarlı bazı bebeklerde uykusuzluk problemi ortaya çıkabileceği için anne bu duruma dikkat etmelidir.
Emziren Anne Diyet Listesi Örneği
Kahvaltı:
- Bitki çayı
- 1-2 dilim peynir
- 1 adet yumurta
- 5 adet zeytin
- Söğüş sebze
- 1-2 dilim tam buğday ekmeği (50 gr.) (çok tahıllı /çavdarlı olabilir)
Ara Öğün:
- 1 porsiyon kuru meyve
- 1 tam ceviz içi veya 4 adet fındık veya 5 adet badem
Öğle Yemeği:
- 1 porsiyon sebze yemeği
- 1 küçük kâse ev yoğurdu veya cacık
- 1-2 dilim tam buğday ekmeği veya 4-6 kaşık bulgur veya kuru baklagil
- Mevsim salata
Ara Öğün:
- 1 bardak ayran
- 1 porsiyon taze meyve
Akşam Yemeği:
- 1 kepçe çorba
- Izgara kırmızı et veya tavuk veya balık
- 1 küçük kase ev yoğurdu veya 1 bardak ayran
- 1-2 dilim tam buğday ekmeği
- Mevsim Salata
Ara Öğün:
- 1 porsiyon taze meyve
- 1 bardak süt veya kefir
Not:
- Günde en az 3 lt su içiniz.
- Farklı yandaş bir hastalığı olanların dikkat etmesi gerekir ve bizzat diyetisyenden kişiye özgü bir diyet alması gerekir.
Şuradaki kaynaktan, daha önce yazdığımız emziren anne sütünü arttırma yolları ile ilgili kapsamlı bilgi edinebilirsiniz.
Özet Olarak
Toplumun sağlam temelleri sağlam nesillerle oluşur. Bu sebeple bebeklerin doğru ve yeterli beslenebilmeleri için annenin yeterli, dengeli bir beslenme tarzını alışkanlık hale getirmesi gereklidir. Anne böylelikle hem kendi vücudunun gereksinimlerini tamamlar hem de bebeğine kaliteli bir süt sunar. Böylece aralarındaki bağ güçlenmiş olur. Her ikisi de sağlıklı bir birliktelik geçirir. Eğer emziren anne diyeti hizmeti konusunda profesyonel destek almak istiyorsanız bizimle temasa geçebilirsiniz.
Yazımızı beğendiyseniz sevdiklerinizle paylaşabilir ve soru sormak için sosyal medya hesapları üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.