Hızlı kilo almak isteyen bireylerin genellikle ilk sorusu “Ne yersem kısa sürede kilo alırım ya da nasıl kilo alınır?” tarzı sorular oluyor. En çok tercih edilen ve yüksek kalorili besinleri sizler için araştırdık. Unutulmamalıdır ki beslenme bireye özgüdür bu sebeple size en uygun beslenme programını ve besinleri diyetisyeniniz ile birlikte planlamak daha kısa sürede daha doğru bir sonuca ulaştıracaktır. Hazırsanız okumaya başlayın. Keyifli okumalar.
İşte Hızlı Kilo Aldıran Yiyecekler
- Tavuk
Kilo almak isteyen kişilerin tavuğu bütün olarak tüketmesinde fayda vardır. Sadece göğüs tavsiye edilmez çünkü proteini yüksek, yağı azdır. But, kanat gibi bölgelerde ise yağ oranı daha yüksektir. Bu sebeple birey total yağ-kas artışını sağlamak istiyorsa tüm bölgelerinden dengeli bir şekilde tüketmelidir. Kızartma, kavurma yöntemi uygulanmamalıdır. Sote, fırın veya ızgara olarak tüketimi uygundur. 100 gramı yaklaşık 234 kalori 18 gram protein içerir. 1 porsiyonu (200 gram) 468 kaloridir.
- Kırmızı Et
Kuzu, koyun eti dana etine göre daha fazla yağ içerir. Kilo almak isteyen bireyler için daha uygundur. B12 vitamini, demir, potasyum çinko minerallerinden zengindir. Ancak kolesterol içeriği de yüksek olduğu için dikkatli tüketilmelidir. 100 gramı yaklaşık 210 kalori 23 gram protein içerir. 1 porsiyonu (90 gram) 188 kaloridir.
- Kuruyemişler
Kuruyemişler yani yağlı tohumlar, selenyum, E vitamini ve doymamış yağ asitleri gibi önemli besin ögeleri içerir. Kilo almak isteyen çoğu zayıf bireyde makro besinler gibi mikro besin açığı da fazladır. Bu sebeple bu besin ögelerini de daha fazla almaları gerekmektedir. Kuruyemişlerin çok az miktarında bile yüksek kalori mevcuttur. Böylelikle daha düşük hacimde yüksek kaloriye kolaylıkla ulaşılabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise kavrulmuş değil çiğ kuruyemiş tüketilmesidir. Ceviz, Antep fıstığı, fındık, kaju, badem örnek verilebilir. 100 gramı yaklaşık 510 kaloridir. 1 porsiyonu (40 gram) 205 kaloridir.
- Fıstık Ezmesi
Yüksek protein kaynağı olarak dikkat çeken fıstık ezmesi kilo almak isteyenlerin ve sporcuların gözdesi. Yağ içeriği de yüksek olmasıyla birlikte çok düşük hacimde tüketildiğinde bile vücuda yüksek kalori sağlamaktadır. Lif, protein, antioksidan ve vitamin kaynağı olarak da bilinir. Aynı zamanda çok lezzetli bir besin olduğu için birçok tarifte severek kullanılabilir. 100 gramında yaklaşık 590 kalori 24 gram protein bulunur. Genellikle 1 porsiyonu 1 çorba kaşığıdır ve 70 kalori içerir.
- Yağlı Peynirler
Parmesan, mozarella, cheddar, rokfor, keçi, koyun, eski kaşar, tulum, hellim peyniri en yağlı ve yüksek kalorili peynirlerdir. Beslenme programına bu tür peynirler eklendiğinde kilo alma süreci hızlanmaktadır. 100 gramında ortalama 350 kalori bulunur. 1 porsiyonu ortalama 30 gramdır ve 105 kaloridir.
- Tahin
Çinko, bakır ve selenyum, kalsiyum, demir, magnezyum minerallerinden zengindir. Böylelikle bağışıklık sistemi güçlendirilir. Susam tohumlarından elde edildiği için yağ oranı yüksek bir besindir. Az miktarda tüketildiğinde dahi yüksek kalori almanızı sağlayabilir. 100 gramında ortalama 583 kalori 48 gram yağ bulunur. 1 porsiyonu yaklaşık 2 çorba kaşığıdır ve 175 kaloridir.
- Taze Sıkılmış Meyve Suları
Meyvelerin kendisi tüketildiği zaman belirli bir zamanda belirli bir sayının üzerinde tüketme şansımız olmaz. Ancak o sürede daha fazla miktarda meyveyi, meyve suyu formunda rahatlıkla tüketebiliriz. Örneğin 5 portakalı 5 dakika içinde tüketme ihtimali çok düşüktür. Özellikle kilo almaya çalışan bireylerin doygunluk süresinin çok kısa olduğu ortadayken. 5 portakalı meyve suyu haline getirdiğinizde ise rahatlıkla tüketebilirsiniz. Böylelikle sadece form değişikliğiyle bile bir anda vücudunuza fazla kalori almış olursunuz. 100 gramında yaklaşık 62 kalori içerir. 1 porsiyon (200 ml) 115 kalori içerir.
- Tam yağlı Süt
Kilo alırken yağ, kas, sıvı, kemik, mineral kütlemizde artış yaşanır. Tam yağlı süt içerek iyi bir yağ-protein-karbonhidrat dengesi sağlanabilir. Ayrıca iyi bir kalsiyum kaynağıdır. 100 gramında yaklaşık 42 kalori 3,5 gram protein bulunur. Genellikle 200 ml olarak tüketilir ve 84 kaloridir.
- Proteinli Süt
Özel üretim olan proteinli sütler genellikle kilo almak isteyen bireyler ve kas artırmak isteyen sporcular için tercih edilir. 100 gramında yaklaşık 52 kalori 6 gram protein bulunur. Genellikle 200 ml olarak tüketilir ve 104 kaloridir.
- Pirinç
Pirinç karbonhidratı yüksek bir besindir. Kilo aldırmasındaki etken ise düşük miktarlarının yüksek kalori içermesidir. Farklı pirinç türleri vardır ve karbonhidrat miktarları da değişiklik gösterir. Aralarında karbonhidrat içeriği en düşük olan basmati pirinçtir. Genellikle yağ kütlesinden ziyade kas kütlesi kazanmak isteyenlerin tercihidir. Ancak birey hem yağ hem kas kazanmak istiyorsa diğer pirinç türlerini de tercih edebilir. Çiğ 100 gramında yaklaşık 360 kalori 7 gram protein bulunur. 1 porsiyon pirinç 150 kaloridir.
- Makarna
Makarna buğdaydan elde edilen bir üründür ve karbonhidrat içeriği yüksektir. Yumurtalı veya özel amaçlı unlarla, yüksek proteinli makarna tüketmek de mümkündür. Çiğ 100 gramında yaklaşık 340 kalori ve 10 gram protein bulunur. 1 porsiyonluk tüketimi 170 kaloridir.
Uzmanından Online Diyet Hizmeti Alın
- Beyaz çikolata
Beyaz çikolata yağ ve şeker oranı oldukça yüksek bir çikolata çeşididir. Tüketmek isteyen bireyler (şeker oranından dolayı bazı bireyler, doktoru veya diyetisyeninin belirlediği ölçüde) belirli miktar ve aralıkta tüketmeliler. 100 gramında yaklaşık 540 kalori bulunmaktadır. 2 karelik porsiyonu 55 kaloridir.
- Bitkisel yağlar
Bitkisel yağlar vücut için gerekli önemli doymamış yağ asitleri içerir. Doymuş yağlara göre kalp sağlığı açısından daha faydalıdır ancak bu serbest ölçüde tüketileceği anlamına gelmez. Çünkü 100 gramında yaklaşık 880 kalori içerir. 1 çorba kaşığı 106 kaloridir.
- Muz
Nişasta formundaki karbonhidrata sahip olduğu için yüksek kalori içerir. Ayrıca diğer dikkat çeken nokta yüksek potasyum içermesidir böylelikle tansiyon ve kalp fonksiyonlarını da düzenler. Sporcuların, kilo almak isteyenlerin hem tek başına hem tariflerde severek tükettiği bir meyvedir. 100 gramında yaklaşık 90 kalori bulundurur. 1 porsiyonluk tüketimi ise 170 kaloridir.
- Patates
Patates bir sebze olmasına karşın yüksek miktarda nişasta formunda karbonhidrat içerir. Patatesi farklı formlarda tüketmek mümkün ancak trans yağ oluşmaması açısından patates kızartmasından sakınmalısınız. Fırın patates, patates püresi, sebzeli patates, ev yapımı kumpirde rahatlıkla tüketilebilir. 100 gramında yaklaşık 77 kalori içerir.
- Yağlı Balıklar
Balıklar doymamış yağ asitlerinden biri olan omega-3 içerir. Omega-3 beyin, kemik, göz sağlığı ve kalp-damar hastalıklar başta olmak üzere vücudun genel sağlığı üzerinde önemli ve değerli etkilere sahiptir. Uskumru, somon, ringa, kefal en yağlı balıklara örnek verilebilir. Ayrıca balığın daha yağlı olması daha fazla omega-3 anlamına gelir. Fosfor, iyot, çinko gibi elementler de barındırır. Izgara veya fırınlama önerilir. 100 gramında yaklaşık 80 kalori 18 gram protein içerir. 1 porsiyonu 160 kalori 37 gram protein içermektedir.
- Kuru Meyveler
Kuru meyveler hacimsel olarak az miktarda çok kalori sağlayabilirler. Kuru üzüm, kayısı, hurma, erik, dut, incir çok tüketilenler arasında yer alır. Ayrıca yüksek lif oranı, folik asit ve potasyuma da sahiptir. 100 gramı yaklaşık 290 kalori içerir.
- Tam Yağlı Yoğurt
Sütün mayalanması yoluyla oluşan yoğurt probiyotik olarak etki gösterir. Bağırsak florasındaki iyi bakteri sayısını artırır. Yüksek miktarda kalsiyum, süt proteinleri, magnezyum, fosfor ve B grubu vitaminleri içerir. Süt içemeyen veya laktoz intoleransı olan bireylerin daha rahat tüketebileceği bir seçenektir. 100 gramında yaklaşık 60 kalori 3,5 gram protein bulunur. 1 porsiyonu 122 kaloridir.
- Kaymak
Yağ içeriği oldukça yüksek bir üründür. A, D, E, K vitaminlerini bulundurur. Çinko, kalsiyum, potasyum, fosfor gibi mineralleri barındırır. Genellikle bal kaymak ikilisi olarak akla gelir. 100 gramında yaklaşık 585 kalori 63 gram yağ bulunur. 1 çorba kaşığı 60 kaloridir.
Şuradaki bağlantıdan daha önceden hazırlamış olduğumuz kilo alma tavsiyelerini okuyabilirsiniz.
Yüksek Kalorili Gıdaların Besin Değerleri Ne Kadardır?
Bazı besinlerin kalori içerikleri diğerlerinden yüksektir. Bu kalori yüksekliğini kimisi yağdan, kimisi karbonhidrattan kimisi de protein içeriğinden sağlar. Bu yüksek kalorili besinlere beslenmenizde dengeli bir şekilde ne kadar çok yer verirseniz kilo almanız da o kadar kolaylaşacaktır.
Aşağıda bazı besinlerin kalori değerleri 100 gram üzerinden hesaplanarak hazırlanmıştır:
- Badem – 800 kalori
- Antep fıstığı – 750 kalori
- Fındık – 650 kalori
- Fıstık – 650 kalori
- Ceviz – 650 kalori
- Ay çekirdeği - 584 kalori
- Kabak çekirdeği - 571 kalori
- Tahin – 595 kalori
- Patates kızartması - 310 kalori
- Barbunya - 333 kalori
- Balık yağı – 910 kalori
- Tereyağı – 900 kalori
- Bitkisel yağ – 900 kalori
- Zeytinyağı – 885 kalori
- Dana eti – 223 kalori
- Balık – 200 kalori
- Mercimek - 116 kalori
- Patlamış mısır – 374 kalori
- Nohut - 364 kalori
- Soya fasulyesi - 446 kalori
- Peynir – 409 kalori
- Bal – 1500 kalori
- Çikolata – 1100 kalori
- Toz içecekler – 400 kalori
Özet
Yazımızda, hızlı kilo almak için tüketilebilecek yiyeceklerden bahsettik. Yüksek kalorili besinler kilo almayı kolaylaştırır. Genel beslenme rutininizi bu besinlerden oluşturup tüketmeye başlarsanız bir süre sonra etkisini görmeye başlarsınız. Elbette uzun süreli açlık, öğün atlama, tek besin grubunu tüketmeye yatkınlık veya genel sağlık durumunuzu dikkate almamak istediğiniz sonuca ulaşmaya engel oluşturabilir. Bu sebeple bir beslenme uzmanından kilo alma diyeti konusunda destek almanız tavsiye edilir.