İçerikte Neler Var?
Tiroid Hastalıklarında Beslenme Nedir?
Tiroid en önemli endokrin bezlerinden biridir. Tiroid hastalıkları 2 çeşittir. Tiroid bezinden hormonların yetersiz salgılanmasıyla Hipotiroidizm ortaya çıkar. Metabolizma daha yavaş çalışır ve bu durum kişinin daha az enerji harcamasına neden olduğu için kilo artışları veya kilo vermede zorluk yaşanabilir.
Tiroid bezinin normalden daha aktif çalışmasıyla aşırı hormon üretimi Hipertiroidi olarak adlandırılır. Metabolizma hızlanacağı için kilo kaybı yaşanabilir. Guatr ise tiroid bezinin herhangi bir nedenle büyümesidir.
Tiroid hastalıklarında ortaya çıkan kilo artış veya azalışlarında beslenme tedavisiyle ideal kiloya ulaşmak için sizlere özgü bir beslenme programı uygulanmalıdır.
Bizden Alabileceğiniz Hizmetler
- Hipotiroidi’ye uygun kişiye özel beslenme programı
- Hipertiroidi’ye uygun kişiye özel beslenme programı
- Guatr hastaları için kişiye özel beslenme programı
- Herhangi bir yandaş hastalık ve tiroidle uyumlu kişiye özel beslenme programı
Hizmeti Nasıl Sağlayacağız?
- Öncelikle sizlere randevu oluşturup online veya yüz yüze görüşme sağlıyoruz.
- Kan tahlillerinizi inceleyip, ilaç, takviye ürün vs. kullanımını sorguluyoruz.
- Geçmişe yönelik beslenme öykünüzü ve neler sevip sevmediğinizi not alıyoruz.
- Cinsiyet, günlük aktivite düzeyi,çalışma durumu/saatleri ve ekonomik durumunuza göre programınızı oluşturuyoruz.
- Sorularınız olursa en kısa sürede dönüş sağlamaya çalışıyoruz.
- Günlük olarak fotoğraflı öğün takibi yapıyoruz ve gerekli durumlarda listelere ek tarifler öneriyoruz.
Tiroid Hastaları İçin Öneriler
- İyot tüketimi hipotiroidizm hastaları için oldukça önemlidir. (aşırı tüketim önerilmez)
- Soya fasulyesi ve soya ürünlerinin tüketilmemesi gerekir. ( İçeriğindeki fito-östrojenler, tiroid hormonlarını üreten bir enzimin aktivitesini baskılayabilir. )
- Soya takviyesi tüketen kadınlarda hipotiroidi 3 kat daha fazla görülmüştür.
- Guatrojenik besinlerin günlük beslenmede yer almaması gerekir. Bu besinler iyot emilimini engelleyerek tiroid üretiminin azalmasına neden olabilir.
- Guatrojenik besinler: Karnabahar, ıspanak, brüksel lahanası, brokoli, turp, lahana, şalgam, armut, yer fıstığı.
- Hipertiroidi hastalarında metabolizma yavaşlayacağı için kabızlık görülme ihtimali artabilir. Bundan dolayı lif içeriği yüksek olan besinlerin diyette yer alması önemlidir.
- Taze sebze ve meyveler, kurubaklagiller, kuruyemişler günlük tüketimde yer almalıdır.
- Hipertiroidi ve hipotiroidi hastalarında hem tokluk sağlamak hem de metabolizmanın hızlanması açısından su tüketimine dikkat etmek gerekir.
Sıkça Sorulan Sorular
Tuzlu su balıkları, hindi, tavuk, ayçekirdeği, mantar ve ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla antioksidan bakımdan zengin içerikli mor meyveler, turunçgiller, kivi, maydanoz, biber tüketilmesi önerilir.
Tiroid hastaları guatrojenik besinlerden uzak durmalı. Brokoli, karnabahar, lahana, brüksel lahanası, hardal, şalgam, çilek, şeftali, ıspanak, soya ürünleri, turp gibi besinler iyot emilimini engelleyebilir.
Evet tiroid hastaları laktoz intoleransı veya farklı bir protein alerjisi yoksa yoğurdu güvenle tüketebilir.
Halsizlik ve yorgunluk, şişkinlik, daha az terleme, mutsuzluk, erkeklerde ergenlik gecikmesi, kabızlık, yüksek kolesterol düzeyi, tırnakların incelmesi ve kırılması, üşüme, uyku bozukluğu, depresyon, adet düzensizliği, kilo artışı, saçlarda dökülme, ciltte kuruluk olması, kansızlık, konsantrasyonda azalma, B12 düşüklüğü belirtileri görülebilir.
Kullanılan bazı ilaçlar, iyot eksikliği, otoimmün, radyasyon tedavisi tiroid hastalığına neden olabilir.
Selenyum minerali, tiroid hormonlarını düzenler. Bu sebeple ayçekirdeği, mantar, balık, tavuk, hindi tüketimine dikkat edilmeli. Çinko bağışıklığı güçlendirdiği için kurubaklagiller, kabak çekirdeği, kırmızı et, kaju tüketilmeli. Metabolizma yavaşladığı için egzersizle desteklenmeli.
Tiroid hastalığı tedavi edilmezse yüksek kolesterol, kalp ve beyin damarlarını tıkayarak kalp krizi ve inme riskini artırabilir.
Bu hastalıkla ilgili eğitim görmüş beslenme uzmanları / diyetisyenler tarafından verilen bir hizmettir.