Bu yazımızda sizler için nasıl kilo verebileceğinize yönelik bilgiler ve önerilerde bulunarak, kilo verme (zayıflama) diyetinin öneminden bahsettik. Keyifli okumalar.
Nasıl Kilo Verilir?
Son zamanlarda en çok sorulan sorulardan biri nasıl kilo verilir sorusudur. İdeal kiloda olmak hem sağlık hem de kişinin fiziksel olarak kendini daha iyi hissetmesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Yıllardır birçok kişi fazla kilolarından şikayetçi. Bu problemi çözmek için spor salonuna yazılanlar, zayıflama ilacı kullananlar, farklı diyet türlerini deneyenler oluyor. Ancak eğer kişi kendi yaşam tarzına uygun değil de başkalarının yaptığı uygulamaları dikkate aldığında başarısız sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Yazının devamında nasıl kilo verilebileceği konusunda detaylı önerilerde bulunduk.
Sağlıklı Kilo Verebilmek İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?
İlk yapmanız gereken uygulamak istediğiniz yöntemlerin ne kadar sürdürülebilir olduğunu sorgulamak. Yaşam tarzınıza uymayan beslenme ve egzersiz programı sizi bir noktaya kadar götürebilir. Sonrasında zorlanıldığı için bırakılma ihtimali ortaya çıkar. Bu durum kişinin kendine olan güveninin azalmasına, motivasyonunun düşmesine ve kendini cezalandırmak adına aşırı tüketime neden olabilir.
Haftada 0,5-1 kg arasında kilo vermek Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) önerileri arasındadır. Bu şekilde birey çok fazla zorlanmadan, halsizlik hissetmeden ve aç kalmadan istediği kiloya kolaylıkla ulaşabilir.
Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de bir diyetisyenden yardım alarak adım atmaktır. Diyetisyeniniz kan tahlillerini inceleyerek, beslenme öykünüzü ve yaşam tarzınızı öğrenerek gerekli olan makro ve mikro besin ögelerini içeren programı oluşturacaktır.
Hızlı Kilo Vermek Doğru Mu?
Hızlı kilo vermek kısa ve uzun vadede olumsuz sonuçlar doğurabilir. Hızlı kilo vermek için çok düşük kalorili diyetler uygulamak, vücuda gerekli olan makro ve mikro besin ögelerini yeterli miktarda vermemek bireyde fizyolojik ve psikolojik bozulmalara yol açabilir.
Düşük kalorili beslenme, daha fazla sıvı ve bitki çaylarının tüketimi, aşırı egzersizle vücut direnci azalır ve birçok sağlık problemi oluşabilir. Bu problemler;
- Halsizlik
- Baş dönmesi
- Ketoz
- Kan şekeri düşüklüğü (Hipoglisemi)
- Uyku bozukluğu
- Depresyon
- Aşırı sinirlilik
- Kalp ritim bozuklukları
- Organ yetmezlikleri
- Saç dökülmesi
- Kansızlık
- Tansiyon düşüklüğü (Hipotansiyon)
- Tiroid tembelliği
- Hormonal bozukluklar
Bu yan etkilere maruz kalmamak için yaşınıza, kilonuza, boyunuza, ek hastalıklarınıza, çalışma şeklinize, ekonomik ve geleneksel beslenme kültürünüze uygun bir program uygulamalısınız.
Uzmanından Online Diyet Hizmeti Alın
Nasıl Kilo Verebilirim? İşte Kilo Vermek İçin 25 Etkili Yöntem
Nasıl kilo verebilirim sorusu için sizlere bir çok öneride bulunduk. Bu önerileri titizlik ile yerine getirmeniz durumunda kilolarınızın oldukça etkili bir biçimde eridiğini fark edeceksiniz.
- Kahvaltı alışkanlığı edinin.
- Başka insanların uyguladığı çeşitli diyetler yerine size ve hastalıklarınıza özgü diyet programını uygulayın.
- Yeşil çay ve kahve tüketin (hamile ve yüksek tansiyonu olanlar dışında)
- Su tüketiminize dikkat edin (canınız istemese bile idrar rengini kontrol ederek açık sarı oluncaya kadar su tüketimini artırın)
- Yumurta tüketimine dikkat edin. (Yumurta alerjisi veya bazı metabolizma hastalığı olanlar hariç)
- Baharat çeşitlerini yemeklerde kullanın.
- Daha küçük tabaklar kullanın.
- Açlık hissettiğinizde önce su için. Açlık hissi geçmezse sağlıklı bir öğün tüketin.
- Egzersiz yapın.
- Daha fazla sebze meyve tüketin.
- Meyve ve süt ürünlerinde tarçın kullanın.
- Kompleks karbonhidrat olan tam buğday, çavdar, tam tahıllı ekmekler ve yulaf tüketimini artırın.
- Basit karbonhidratlardan uzak durun. Özellikle rafine şeker, glikoz şurubu içeren paketli besinler ve abur cuburlardan uzak durun.
- Kek, pasta, börek, kurabiye gibi hamur işlerinin tüketimini sınırlayın.
- Kurubaklagilleri haftada iki defa tüketmeye çalışın.
- Haftada iki defa balık tüketmeye özen gösterin.
- Et, tavuk, süt, peynir, yoğurt vb. gibi protein içeriği yüksek olan hayvansal gıdaları az veya yarım yağlı tercih edin.
- Kızartma yerine buğulama, haşlama, soteleme, fırınlama ve ızgara yöntemlerini tercih edin.
- Hazır meyve suları, kola, gazoz gibi şeker içeriği yüksek içeceklerden uzak durun.
- Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tercih edin.
- Çok düşük kalorili beslenmekten kaçının.
- Doygunluk süresini daha az besinle geçirmek ve tüketilen besinlerden daha fazla lezzet almak için yavaş ve çok sayıda çiğneyin.
- Zayıflama hapları, bazı mamalar gibi genel beslenme düzenine aykırı yöntemlerden uzak durun.
- Sabırlı olun çünkü bir anda kilo almadığınız gibi bir anda da kilo vermek mantıklı olmaz.
- Amacınız hızlı bir şekilde istenilen kiloya ulaşmak değil, sağlıklı ve daha uzun sürede ideal kiloya ulaşmak olmalı.
Son Sözler
Yazımızda, sağlıklı kilo vermek için bir çok farklı öneriden bahsettik. Yeni bir karar aldıysanız öncelikle gerçekçi hedefler belirleyin. Amacınız istediğiniz kiloya en kısa sürede ulaşmaktan ziyade size en az yan etkisi olacak programla zayıflamak. Ayrıca mental olarak motive olmalı ve kararlı olmalısınız. Eski alışkanlıklarınızın bir kısmının değişmesi gerekiyor çünkü o alışkanlıklar doğru olsaydı şu an bu istemediğiniz durumda olmayacaktınız.
Sağlıklı ve mutlu bir şekilde istediğiniz ideal kiloya ulaşmak konusunda Beslenme uzmanı (diyetisyen) yardımı almanız oldukça etkili sonuçlar almanızı sağlayacaktır.